25. 5. 2024

Švédsko

 Někteří žáci devátých tříd si svůj závěr na základní škole zpestřili poznávacím zájezdem na ostrov Öland ve Švédsku, kam se vydali se spolu se žáky ZŠ Vorlina. Cesta autobusem vedla přes Německo, Dánsko a část Švédska. Cestou jsme jeli dvěma trajekty, a také 6 km mostem až na zmíněný ostrov. 

Čekalo na nás ubytování v chatičkách v kempu Lundegård. Hned po příjezdu jsme se vydali k pláži a na menší vycházku do nejbližšího městečka. Ačkoli jsme byli unaveni, neodolali jsme ani koupání v moři, i když teplota vody byla hodně nízká. Komu byla zima, ten se mohl potom vyhřát v krásné sauně. 

V dalších dnech jsme postupně poznali jižní i severní část ostrova s majáky Lange Jan a Lange Erik, les skřítků, vikingská pohřebiště a městečka, vápencové útesy, a další přírodní zajímavosti. Mezi největší zážitky určitě patřila návštěva losí farmy, kde jsme mohli losy nejen krmit, ale také si je pohladit.

Nezapomněli jsme samozřejmě ani na památky ve městě Kalmar, Borgholm a při zpáteční cestě na nejznámější místa v dánské Kodani. 

Zajímavou zkušeností byla návštěva švédské školy, kde se naši žáci seznámili s místními dětmi, zahráli si s nimi různé hry, ale také jim formou prezentace představili nejen naši republiku, ale i Divišov.  Všichni určitě v tu chvíli přemýšleli, jak naši a jejich školu porovnat. Pro mnohé žáky bylo určité příjemné zjištění, že nejen anglicky rozumí, ale také se bez větších problémů domluví.

Celý týden jsme měli slunečné počasí, výborné jídlo, skvělého průvodce, a tak není co vytknout. Jak jsme si to užili, si můžete prohlédnout ve fotogalerii. 

Žádné komentáře:

Okomentovat