28. 11. 2023

Debata s Janem Foukalem

V pátek 24. listopadu žáky 9. ročníku navštívil režisér a dokumentarista Jan Foukal. Přiblížil jim režisérskou práci jako tzv. desetiboj, který v sobě snoubí literární, divadelní a hudební složku spolu s fotografickou, kompoziční, ale i produkční. Pokusil se nastínit nejen rozdíl mezi dokumentárním a hraným filmem, ale i to, že tato hranice se stírá, ba i vzájemně prolíná, což vede dokonce i u odborné poroty ke zrušení kategorie dokumentárního filmu.


Další částí debaty byl rozbor filmových scén z filmu J. Foukala, které žáci viděli. Povídalo se o motivaci k natočení filmu s trempskou tematikou, o stěžejním momentu tohoto dokumentu, diskutovalo se také o tom, která scéna má v sobě autenticitu a která je zčásti hraná. Dalším tématem byla např. důležitost výběru místa pro romanci Marťanské lodě i symboliky některých momentů ve filmu. Dotkli se i problematiky mediální gramotnosti v podobě dobrovolné ztráty soukromí influencera.


Závěrem této debaty si žáci sami vyzkoušeli natočit krátký film. Na jedné straně byli režiséři a kameramani, kteří měli pracovat s kamerou, světlem, prostorem a střihem, a na straně druhé herci, již si měli připravit text. Natočené video poté konzultovali s panem režisérem.


Režisérství je královská umělecká disciplína a naši “deváťáci” mají na něj díky Janu Foukalovi o něco širší úhel pohledu.




Žádné komentáře:

Okomentovat